Ce trebuie să faci de Sfântul Dimitrie cel Nou pentru a avea spor și sănătate

Pentru ca Sfântul Dimitrie cel Nou să ne fie ocrotitor în necazuri, izbăvitor de boale și alte suferițe, mângâietor în întristare și grabnic ascultător când ne rugăm cu stăruința ca să fie mijlocitor al nostru către Hristos Domnul., trebuie să încercăm să fim și noi mai blânzi și smeriți cu inima, milostivi, iertători și plini de dragoste față de aproapele, așa cum a fost el însuși. 

În această zi, 27 octombrie, când este sărbătorit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor, există o serie de tradiţii şi obiceiuri care trebuie respectate pentru a beneficia de ocrotirea Sfântului.

Sfântul Dimitrie cel Nou este şi patronul caselor pe care le protejează de pagubă, de furtuni şi de furia animalelor sălbatice. De aceea, o icoană a sfântului Dimitrie cel Nou este de folos fiecărui creştin.

În tradiţia populară, icoana Cuviosului Dimitrie cel Nou este aşezată la masa sărbătorească, chiar dacă în familie nu este un credincios care să poarte numele de Dumitru. Datina este urmată, an de an, pentru a aduce armonia, sănătatea şi sporul în locuinţa respectivă.

Ca şi în noaptea de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, se aprind focuri în curtea gospodăriei şi-l întreţin cu crenguţe şi cetină de brad. Focul este lăsat să ardă peste noapte, iar cei care-l veghează roagă un bunic sau cel mai vârstnic din comunitate să povestească despre minunile săvârşite de cei doi sfinţi Dimitrie.

Practicile de venerare a morţilor se continuă şi în această zi. Credincioşii merg la cimitir cu ofrande sfinţite la biserică şi le împart la mormântul rudelor decedate în famillia lor. În acelaşi timp, există obiceiul să se aprindă câte zece lumânări la mormintele celor care au murit fără lumânare. Fiecate mormânt este împodobit cu flori de toamnă.

Cine are un mare necaz trebuie să-l mărturisească Cuviosului Dimitrie. Tradiţia spune că, îndeosebi în această zi, la slujba de prăznuire, Dumnezeu ne trimite darurile sale şi împlineşte rugile noastre prin intermediul Cuviosului Dimitrie cel Nou.

CITEȘTE ȘI: Moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, făcătoare de mari minuni

Auzit-am, Sfinte Parinte, de viata ta cea dumnezeiasca ; vazut-am si minunile tale si, indulcindu-ne de facerile tale de bine ce ne arati in toata vremea, credem in indraznirea ta catre Dumnezeu, pentru care graim tie, unele ca acestea:
Bucura-te, doctor iscusit al bolnavilor;
Bucura-te, izbavirea indracitilor;
Bucura-te, intarirea batranilor;
Bucura-ie, invatatorul tinerilor;
Bucura-te, mangaietorul celor intristati; Bucura-te, grabnic ascultator al celor ce se roaga; Bucura-te, izbavitorul celor ce sunt in primejdii; Bucura-te noule invatator al vietii celei curate; Bucura-te, facatorule de minuni, Sfinte Parinte Dimitrie !
” (Din Acatistul sau, icosul 4).

Filed under: Sfinti